Tele wat? Telemetrie. Wat kunnen we er mee? En hoe wordt het gebruikt op gastanks? In deze blog leggen we u haarfijn uit wat het is, wat het kan en waarom u niet meer zonder kunt op uw gastank. Want weten is meten.
Wat is telemetrie nu eigenlijk?
Telemetrie betekend kortweg: het op afstand meten van bepaalde parameters. U kunt hierbij denken aan het meten van de luchtvochtigheid, de temperatuur, het hartritme of het gasniveau. De metingen worden via een, veelal draadloze, telecommunicatie verstuurd naar een andere locatie. Het woord telemetrie is afkomstig van het Griekse woord telemetron. Tele staat voor afstand en metron voor meten. Letterlijk dus: meten op afstand.
Welke toepassingen heeft telemetrie?
We hebben het hier boven al even aangehaald, het meten van het hartritme. Men gebruikt dit met name in ziekenhuizen en klinieken. Het hart van de patiënt moet gemeten worden. Er worden dan sensoren en elektroden op het lichaam van de patiënt bevestigd. De elektroden worden verbonden met een klein apparaatje dat bij de patiënt blijft. De gegevens die hier uitkomen kunnen op de computer, die bijvoorbeeld bij de arts op kantoor staat, uitgelezen worden. Zo kan men dus in een oogopslag zien hoe de parameters zijn en of de patiënt stabiel is.
We gebruiken telemetrie ook in de gas industrie. De telemetrie apparatuur, in de vorm van een kastje, plaatsen we op de gastank. Aan het kastje zit een slang/leiding die in de tank gaat. Het apparaat kan nu de hoeveelheid propaangas aflezen van wat er nog in de tank aanwezig is. Middels een ingebouwde antenne stuurt hij de gegevens naar de centrale toe van uw gastank leverancier. De meting kan op elke gewenste dag en tijdstip gedaan worden.
Op het kastje zit ook een inhoudsmeter. U kunt dus zelf ook de inhoud zien van de hoeveel gas in uw gastank. De inhoud van de gastank wordt gemeten met een zogenaamde dobber die op het vloeibare propaangas drijft. De hoek waarin de stang van de dobber zich bevindt ten opzichte van de meter, wordt vertaalt in een gas niveau. Wanneer de stang dus bijna recht naar beneden staat, is de inhoud van de tank heel laag. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde en is de tank dus volledig gevuld.
Waarom telemetrie gebruiken op mijn gastank?
Met telemetrie voorkomt u dat u zonder gas komt te zitten. En dat is toch wel de grootste ramp! Stelt u zich eens voor dat uw veehouderij bedrijf stil ligt doordat er geen gas is! Liever niet. Door telemetrie op uw gastank te plaatsen hoeft u nooit meer zelf te controleren of er gas besteld moet worden. Het gaat allemaal automatisch. Zodra het propaangas opraakt ontvangt u een bericht op uw telefoon of u gas wilt bestellen. Maar nog makkelijk is als uw gastank leverancier gewoon komt voorrijden om de tank aan huis te vullen, zonder dat u daar enige moeite hoeft te doen. U kunt uw tijd immers wel beter besteden.
U heeft wel een gastank in de tuin maar geen telemetrie? Geen zorgen, wij komen er graag een plaatsen bij u. Wij plaatsen zowel telemetrie systemen op gastanks die men kan huren of kopen. In enkele gevallen kunnen we ook uw gastank op de camping voorzien van een kastje. Voor meer informatie kunt u hier terecht.
” Met de telemetrie op uw gastank zit u nooit meer zonder propaangas “
Telemetrie op de gastank maar hoe meet ik mijn gasfles?
Het is één van de grootste ergernissen op de camping. Een lege gasfles. Wilt u net lekker de barbecue aanzetten, is het gas op. Hoe kunnen we dit nu voorkomen? Helaas is het niet mogelijk om een telemetrie systeem op uw gasflessen te plaatsen. Maar wat kunnen we dan wel doen? We hebben diverse oplossingen voor u.
Inhoud gasfles meten met de smartphone
Allereerst de Primagaz Easybley app. De app belooft u op basis van het geluid een schatting te maken van de inhoud van de gasfles. De app is ook voor andere stalen gasflessen met een tarra (leeg) gewicht van boven de 4,5 à 5 kilo te gebruiken. U geeft het tarra gewicht op. Het gewicht kunt u op de hals of aan de onderkant van de gasfles vinden. U slaat met een hard voorwerp, bijvoorbeeld een mes, tegen de gasfles. Vervolgens wacht u 10 seconden en de app laat u bij benadering zien wat de resterende inhoud is.
Indicator om het gas niveau te meten
U beschikt niet over een smartphone of heeft een gasfles van minder dan 4,5 à 5 kilo? Dan zijn er speciale indicatoren te koop bij de betere kampeerwinkel. U houdt de indicator horizontaal tegen de gasfles en door middel van ultrageluidsgolven meet hij het niveau van het vloeibare gas. Door de geluidsgolven is de meting zeer nauwkeurig en betrouwbaar. Wanneer u het apparaatje van onder naar boven beweegt hoort u een pieptoon. Tegelijkertijd knippert er een oranje lampje als het apparaat bezig is het niveau van het gas te bepalen. Zodra de meting is voltooid wordt dit eveneens bevestigd door een pieptoon. U ziet een groen lampje branden? Dan bevindt zich op dit niveau gas. U ziet een rood lampje branden? Dan zit er op dat level geen gas.
Het wegen van de gasfles
Last but not least, het wegen van de gasfles. Op iedere gasfles staat in de kraag of op de bodem het tarra gewicht. In bijna alle gevallen staat ook het volle gewicht van de gasfles of het gewicht van het gas. Als u dus de fles weegt heeft u het tarra gewicht + het gewicht van de inhoud aan gas. Wanneer u nu het tarra gewicht in mindering brengt weet u ongeveer hoeveel gas u nog heeft en of u de fles moet laten bijvullen.