Gastanks

Heeft u ooit een rechthoekige gastank gezien? Het antwoord is heel simpel, NEE! Gastanks en gasflessen zijn namelijk altijd cilindervormig. Dit is namelijk de allerbeste vorm vanwege de druk die het gas geeft.

Druk in de gastank

Een gastank is eigenlijk gewoon een drukvat. Duikflessen en boten zijn bijvoorbeeld ook drukvaten. Een drukvat is een ruimte waarin een vloeistof, of in dit geval, gas zit met een andere druk dan de omgeving. In een propaangastank is de druk ongeveer 7 bar. De gemiddelde luchtdruk in Nederland is ongeveer 1,015 bar. Dit noemt met de middellijn. Alles wat hieronder valt noemen we lage druk en alles wat er boven valt duiden we aan als hoge druk. U kunt hier dus uit op maken dat de druk in de gastank hoog is!

Materiaal van de gastank

Doordat de druk in een gastank erg hoog is moet het materiaal van de tank zeer stevig zijn. De meeste gastanks zijn gemaakt van staal. Staal bestaat voornamelijk uit het metaal ijzer en er zit ook een klein beetje koolstof in (0,2% tot 2% koolstof). IJzer is  een erg sterk materiaal en is naast een gastank ook goed te gebruiken in allerlei bouwwerken, apparatuur en gebruiksvoorwerpen. IJzer komt in zuivere vorm niet in de natuur voor. Het bevindt zich in de aardkorst. De aardlagen en rotsen die een hoog ijzergehalte hebben noemt men ook wel ijzererts. In een staalbedrijf wordt in grote fabrieken het ijzer uit het ijzererts gehaald om er ten slotte staal van te maken.

Er zijn veel verschillende legeringen met deze twee elementen, meestal ook gemengd met andere bestanddelen. Er zijn dan dus heel veel soorten staal. Door de ruime keuze en zijn goede bewerkbaarheid is het een veel gebruikt constructiemateriaal. De koolstof wordt gebruikt om een hoge treksterkte en hardheid te verkrijgen. Wat uitermate belangrijk is bij een tank waar een hoge druk op staat!

Vormgeving propaangastank

Niet alleen het materiaal maar ook de vorm is erg belangrijk. Zo zijn vierhoekige of rechthoekige vormen te beweeglijk en dus niet geschikt voor een hoge druk. Een driehoek is de sterkste vorm doordat de duw- en trekkrachten even sterk zijn. Een gastank of -fles heeft echter enkel met trekkracht te maken, omdat de druk in de gasfles veel hoger is dan de druk daarbuiten. Een bolvorm zou het meest ideaal zijn voor gastanks en gasflessen, maar heel praktisch is een bol natuurlijk niet.

Lees ook een van onze andere blogs:

 

Open WhatsApp
Scan de code
Tankgas
Hallo,
Kunnen wij u ergens mee helpen?
Twijfel dan niet om via WhatsApp met ons in contact te komen.